FAQ

Veel gestelde vragen

Wij begrijpen dat u, als direct omwonenden of inwoner van Bergen op zoom of omgeving, graag wilt weten wat de nieuwe woonvoorziening voor impact heeft op u. Op deze pagina vindt u de veel gestelde vragen over woonvoorziening Huisvesting Havendijk. Staat er iets niet tussen? Neem dan contact met ons op. Wij gaan graag het dialoog met u aan.

Sabes Vastgoed gaat in samenwerking Covebo Uitzendgroep op het perceel aan de Havendijk te Bergen op Zoom een goede, kwalitatief hoogwaardige en beheersbare huisvestinglocatie ontwikkelen. Voor vragen en/of opmerkingen over dit project kunt u contact opnemen met ons via het formulier op de ‘Contact’ pagina.

Wij gaan graag de dialoog aan met alle betrokken partijen. Heeft u een klacht? Dan kunt u contact opnemen met ons via het formulier op de ‘Contact’ pagina.

Een arbeidsmigrant is een (EU)burger die zich om economische redenen tijdelijk in Bergen op Zoom vestigt om te werken. Ieder die in de Europese Unie woont, is vrij om in alle landen van de EU te wonen, te werken of te verblijven en mag zelf kiezen waar hij dat doet. Het belangrijkste motief voor arbeidsmigranten om naar Nederland te komen is werk. Een arbeidsmigrant is geen vluchteling/asielzoeker. Asielzoekers ontvluchten hun eigen land om politieke of economische redenen en zijn over het algemenen geen EU-burgers.

Bedrijven in Bergen op Zoom hebben steeds vaker moeite om in de stad of regio voldoende en geschikte werknemers te vinden. Niet alleen is door de groei van de economie het aantal werklozen gedaald, ook door de vergrijzing zijn er steeds minder mensen om al het beschikbare werk te doen. Maar ook door de 24-uurs economie en de groei van internet verandert de inzet van werknemers. “Vandaag bestelt, morgen in huis” vraagt om inzet van werknemers op zeer onregelmatige tijden. Daarnaast zien we ook in productiebedrijven, in de landbouw en in andere sectoren dat bedrijven internationale werknemers inhuren om het zware en onregelmatige werk te doen, waar onvoldoende Nederlanders beschikbaar of geschikt voor zijn.

De meeste internationale werknemers komen hier vooral om te werken. Ze verblijven hier voor enkele maanden of langer. De verwachting is dat er nu al circa 2.000 internationale werknemers werkzaam en woonachtig zijn in Bergen op Zoom. In Bergen op Zoom zijn er nu nog te weinig goede en grootschalige huisvestingsvoorzieningen, daardoor ontstaan er soms ongewenste situaties in wijken en buurten voor zowel de internationale werknemer als hun omgeving. Daarnaast is voor een groot aantal internationale werknemers helemaal nog geen verblijfsplek in Bergen op Zoom en regio beschikbaar. Zij moeten soms enkele uren per dag reizen om op hun werk in Bergen op Zoom te komen.

De gemeente Bergen op Zoom heeft als taakstelling om 1050 bedden te realiseren gedurende 2022-2027. De gemeente Bergen op Zoom wil dat iedereen onder goede omstandigheden kan wonen en werken en daarmee een gelukkig en gezond leven kan leiden. Om dat mogelijk te maken wil het college van burgemeesters en wethouders meewerken aan de realisatie van grootschalige en goed begeleide logiesvoorzieningen. Grootschalige huisvestingsvoorzieningen hebben het voordeel dat ze, anders dan bijvoorbeeld individuele huizen in woonwijken, beter beheerd kunnen worden en er meer controle is.

De locatie is als passend beoordeeld door de gemeente Bergen op Zoom voor de inpassing van een huisvestingsvorm voor internationale werknemers. Deze werknemers werken bovendien veelal voor bedrijven op Noordland en elders in de regio Bergen op Zoom. Het betreft een perceel van circa 7.000 m².

De aangrenzende circa 1.7 hectare nog uit te geven grond aan de Havendijk, met de bestemming Bedrijf, staat sinds dit voorjaar te koop.

Binnen de huidige bestemming ‘Bedrijf’ met de functie aanduidingen is het niet toegestaan om de huisvestingslocatie te realiseren. Doordat de voorgenomen ruimtelijke ontwikkeling in strijd is met de bestemming ‘Bedrijf’, dient er een juridisch-planologische procedure te worden doorlopen om van het bestemmingsplan af te wijken en de ontwikkeling mogelijk te maken.

Het planinitiatief aan de Havendijk betreft een specifieke vorm van logies, vergelijkbaar met een pension / hotel.

De huisvestingsvoorziening kan niet worden getypeerd als een reguliere woning (woonfunctie) aangezien er geen sprake is van een zelfstandige ruimte, waarin sprake is van een afzonderlijke huishouden. Op de huisvestingslocatie zijn gezamenlijke ruimtes aanwezig met gedeelde voorzieningen zoals een wasserette, parkeervoorzieningen, fietsenstallingen en beheerdersruimtes. Bovendien verblijven de internationale werknemers slechts tijdelijk gedurende een periode van maximaal 6 maanden op de locatie.

Op de huisvestingslocatie zullen internationale werknemers verblijven. De huisvestingsvoorziening is bedoeld voor internationale werknemers die tijdelijk (maximaal 6 maanden) een verblijfruimte nodig hebben gedurende de periode dat zij hier werken.

De internationale werknemers verblijven slechts tijdelijk gedurende een periode van maximaal 6 maanden op de locatie.

Een van de belangrijke uitgangspunten, die hebben geresulteerd in de opzet van het huisvestingsconcept, het bieden van meer privacy door het realiseren van eenpersoonskamers. Daarnaast worden studio’s voor maximaal twee personen ingepast, aangezien er ook koppels op de huisvestingslocatie zullen verblijven. Op basis van de praktijkervaringen en toekomstverwachtingen van Covebo, is de gewenste verhouding van eenpersoonskamers en tweepersoonsstudio’s in het complex gerealiseerd. Dit resulteert in 296 eenpersoonskamers (67,9%) en 70 studio’s voor twee personen (32,1%) in het complex.

Naast de verblijfsruimtes is ervoor gekozen om de gemeenschappelijke ruimten en overige ruimten te centraliseren op de begane grond van het ontvangstgebouw. De volgende ruimten zijn daar o.a. gepositioneerd: receptie, kantoorruimte Covebo Uitzendgroep, beheerdersruimte(s), fitnessruimte, lounge-/ontspanningsruimte, medische post, inventaris opslag en opslag voor uitgifte spullen aan uitzendkrachten. Op het terrein van de locatie is er gelegenheid, zowel binnen als buiten, voor samenkomst en ontspanning.

Covebo is zowel bedrijven van dienst in de gemeente Bergen op Zoom als de Regio West-Brabant. Voor Covebo, en daarmee lokale bedrijven, is de huisvesting voor hun internationale werknemers een urgent probleem. Om arbeidskrachten aan de gemeente Bergen op Zoom, regio West-Brabant en de bedrijven te binden is het welzijn van internationale werknemers belangrijk, wat samenhangt met de kwaliteit van de huisvesting. In de gemeente Bergen op Zoom is Bleckman fashion & lifestyle de grootste opdrachtgever. Momenteel zijn 100 tot 150 uitzendkrachten werkzaam voor deze opdrachtgever.

Daarnaast is Covebo een groot aantal bedrijven in de regio West-Brabant van dienst met internationale werknemers. Namens Covebo zijn er in de regio West-Brabant ca. 600 tot 800 uitzendkrachten werkzaam

Het benodigde parkeren is voorzien op eigen terrein en voorlangs het perceel aan de Havendijk. Overigens zal een groot deel van de werknemers gebruik maken van fietsen die Covebo Uitzendgroep beschikbaar stelt. Deze worden op eigen terrein gestald. De bestaande parkeerplaatsen langs de Oude Buitenhaven zijn dus niet toegerekend aan dit planinitiatief en blijven beschikbaar voor een eventuele jachthaven.

Er is een grote behoefte aan dergelijke vormen van logies. De huisvesting is urgent, wordt als permanent gebouw voor tijdelijke huisvesting aangevraagd en levert een substantiële bijdrage aan de uitvoering van de gemeentelijke nota & beleidsregels huisvesting internationale werknemers 2021-2027, zoals die december 2021 zijn vastgesteld.

Om de huisvesting in goede banen te leiden en de betrokkenen zo optimaal mogelijk te informeren, is het Beheersplan opgesteld door EU Facility Services /Covebo Uitzendgroep. Veiligheid staat binnen de organisatie Covebo hoog in het vaandel. Een locatie moet voor de bewoners een veilig karakter en aangename uitstraling hebben. Ook voor de directe omgeving moet de locatie een toegankelijke uitstraling bevatten. Veiligheid wordt mede gecreëerd door goed beheer. Hiervoor zijn de beheerders/begeleiders aanwezig op de locatie en is EU Facility Services 24/7 bereikbaar. De beheerders zijn verantwoordelijk voor een aangenaam verblijf voor bewoners op deze locatie. Het gehele beheersplan is te vinden op de pagina ‘Documenten’.

Beheerders van EU Facility Services controleren op de woonlocatie de woonunits wekelijks op orde, hygiëne en netheid. Voor de bewoners gelden duidelijke gedragsregels, die persoonlijk en in de accommodatie worden gecommuniceerd via het Huishoudelijk reglement van EU Facility Services. De gedragsregels hebben als doel:

  • Behoud van kwaliteit van de accommodatie;
  • Het creëren van een plezierige en schone leefomgeving voor de bewoners;
  • Behoud van een veilig gevoel voor zowel de internationale werknemers alsook de omwonenden;
  • Voorkomen van overlast en ongewenst gedrag (geweld, overmatig alcoholgebruik, drugsgebruik, e.d.) via het Zero Tolerance beleid.

Het gehele beheersplan is te vinden op de pagina ‘Documenten’.

Het vooraf begrip krijgen voor de belangen van de verschillende partijen en het maken van goede afspraken voorkomen in vele gevallen al overlast. Daarom is het belangrijk dat vanaf de start iedereen op staat om met elkaar in gesprek te zijn. Met alle betrokkenen wordt gekeken naar wat nodig is om het beheer van de huisvestingsvoorziening goed te organiseren en welke afspraken er met de omgeving gemaakt moeten worden.

In de uitgangspunten die het college heeft vastgesteld staat aangegeven wat de initiatiefnemer moet regelen. Zo moet er voor iedere locatie een beheerder worden aangewezen. Deze zorgt voor het dagelijkse beheer en onderhoud van de huisvestingslocatie en in de contactpersoon voor zowel de bewoners, de omgeving als instanties. Het logiesgebouw beschikt over een huisreglement (Nederlands, Engels en bij voorkeur ook in de taal van de bewoners) waaruit blijkt hoe wordt omgegaan met overlast en verstoring van de openbare orde en veiligheid (maatregelen, aanpak, sancties). Ook de onderwerpen drugsgebruik, alcoholgebruik, parkeren van voertuigen, geluidsoverlast en zwerfafval zijn in het reglement opgenomen. Verder zal het uitzendbureau er voor zorgen dat er iemand is aangesteld die (24 uur per dag en 7 dagen per week) bereikbaar is voor de gebruikers, omwonenden, politie en de gemeente Bergen op Zoom. Deze onderwerpen worden ook besproken in de klankbordgroep en als dat nodig is kunnen specifiek op de locatie gerichte afspraken worden gemaakt.

Per locatie nodigen we belangstellenden tijdens de eerste bijeenkomst uit om dele te nemen in een klankbordgroep. Deze klankbordgroep krijgt de ruimte om mee te denken over waar nodig verbeteren van de plannen van de ontwikkelaar en over de onderwerpen die van belang zijn voor het (beheer)plan. Daarnaast worden de (procedurele) vervolgstappen besproken net als de momenten waarop het goed is om vervolgbijeenkomsten voor de omgeving te plannen etc. De klankbordgroep kan bijvoorbeeld bestaan uit een aantal omwonenden of vertegenwoordigers van bedrijven.

Heeft u interesse? Via het formulier op deze website kunt u zich aanmelden voor de klankbordgroep. Na aanmelding nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op

Wilt u niet deelnemen aan de klankbordgroep? Op verschillende momenten in het proces wordt de omgeving op de hoogte gebracht van de vorderingen, de noodzakelijke procedures en bijvoorbeeld de mogelijkheden om bezwaar te maken.

Zoals bij alle andere ruimtelijke plannen komt er een moment waarop u uw eventuele bezwaar kunt indienen. Dat is echter pas op het moment dat het college of de raad een besluit heeft genomen over het definitieve plan. Dat is nu nog niet het geval. Graag nodigen wij u uit om in de gesprekken betrokken te blijven en uw standpunten in te brengen. Wellicht constateert u in de loop van het proces dat het indienen van een bezwaar niet nodig is.

Als het zover is dat het college of de raad een besluit nemen voor het verlenen van een omgevingsvergunning of het herzien van een bestemmingsplan (dat wordt altijd openbaar bekend gemaakt) dan kunt u op dat moment uw bezwaar indienen. Wellicht wilt u nu al meer lezen over dit onderwerp. Kijk dan bijvoorbeeld op:

Bezwaar en beroep tegen een beslissing van de overheid:

https://www.rijksoverheid.nl/documenten/brochures/2015/04/14/bezwaar-en-beroep-tegen-een-beslissing-van-de-overheid

Hoe en wanneer kan ik bezwaar maken tegen een bestemmingsplan?

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ruimtelijke-ordening-en-gebiedsontwikkeling/vraag-en-antwoord/hoe-kan-ik-bezwaar-maken-tegen-een-bestemmingsplan

Heeft u een andere vraag?

Heeft u een vraag die hierboven niet tussen staat?

Stel hem gerust, wij proberen zo snel mogelijk te antwoorden.

Correct
Dit veld is verplicht
Correct
Dit veld is verplicht en moet een e-mailadres zijn
Correct
Dit veld is verplicht
Correct
Dit veld is verplicht